Îl recunoști? Acum trăiește pe picior mare și învârte milioane

23 02. 2020, 13:29

Gigi Becali nu a avut o copilărie ușoară! Cei din familia Becali au fost torturați în pușcărie pentru că s-au opus colectivizării. Omul de afaceri a povestit un episod dramatic care a reușit să îi marcheze viața.

„Eu nu am avut jucării când eram copil. Jucăriile mele erau animalele, oile și munca. Eu cred că jertfa străbunilor mei s-a transformat în noroc pentru mine. Ei au suferit mult… Uneori mă gândesc de unde m-a ales pe mine Dumnezeu.

Mama, când era însărcinată cu mine, făcea chirpici pentru casă. Umezeala aia din chirpici s-a transformat în dragoste, mântuire și bogăție pentru mine. Dragostea nu m-a lăsat. Și-acum fac anumite gesturi și apoi plâng în mașină, singur…”, spune omul de afaceri.

„Am copilărit între salcâmi”

Familia Becali a stat cinci ani în Săcălaz. În 18 iunie 1951, membrii ei au fost deportaţi în Bărăgan, alături de multe alte familii de aromâni.

„Părinții mei locuiau la cort. Stăteam doi-trei ani într-un loc, apoi ne mutam. Când eu am făcut un an, părinții mei s-au mutat în Pipera. Mama e foarte blândă, nu m-a lovit niciodată. Era croitoreasă și îmi croia cele mai frumoase haine. Tata mi-a dat o singură palmă, că am scăpat oile

Am copilărit între salcâmi, porumb, grâu și oi. Am crescut prin livezi, între animale și m-am bucurat de fructele oferite de natură, am băut lapte direct din găleată și am muls oile de la 12 ani. Când a plecat din Săcălaz, tata n-a avut voie să ia cu el decât opt găini, doi cai, o vacă şi un porc”, își amintește milionarul.

În cartea „Becali şi Politica. Începuturile”, pe care a scris-o atunci când era în spatele gratiilor în penitenciar, Becali povestește un alt episod.

„Tata şi-a dat repede seama cât de lacomi şi corupţi erau anumiţi activişti de partid, ofiţeri de Miliţie sau Securitate.

Avea multe oi şi mult surplus de lapte, brânză, smântână, carne. Avea suficient de mult din toate ca să le dea plocoane tuturor celor cu care intra în contact.

Veneau la el tot felul de mari figuri din ierarhia comunistă ca să cumpere produse de calitate, iar el le dădea cadouri. Ei i-au permis să-şi extindă afacerile, să devină furnizor pentru hoteluri şi restaurante, pentru case de protocol.

Aşa a ajuns chiar să trimită berbecuţi în diferite ţări arabe, cu permisiunea autorităţilor. Pentru asta plătea şpăgi substanţiale, dar a ştiut cum să facă în aşa fel încât a trimis valută, dolari, în America, la rudele sale. Cel mai bun profesor de afaceri pe care l-am avut a fost tata”, mai spune Becali în cartea sa.